Borobudur

De geschiedenis van het boeddhistisch heiligdom  

In Indonesië is het boeddhisme een veel voorkomende godsdienst. Het beroemdste boeddhistische monument in Indonesië is dan denk ik ook wel de Borobudur Tempel. Deze tempel is centraal gelegen in Java. Naast het feit dat de tempel een prachtig voorbeeld is van de traditionele Indonesische architectuur, is het ook nog eens het grootste boeddhistische monument ter wereld. Daardoor denk ik dat dit monument ook wel een grote geschiedenis moet hebben dus laten we dat eens even gaan onderzoeken. Nadat het boeddhisme zelf verder verspreide buiten India, was een van de eerste plaatsen waar het werd overgenomen Indonesië.

Door het vroegtijdig overnemen van deze godsdienst heeft Indonesië een aantal van de oudste boeddhistische monumenten in Azië. De heersende Shailendra familie had in de 8e eeuw de macht in Midden-Java. Door deze familie werd de Borobudur tempel verwezenlijkt. In de 8e en 9e eeuw werd de tempel gebouwd, dit gebeurde met plaatselijk gewonnen stenen. Na een lange bouw stond deze prachtig tempel, een trappiramide die wel zo’n 35 meter hoog is. Wat de tempel zo speciaal maakt is de vele kunstwerken die het terrein en de muren van de piramide bedekken. De reliëfs op de muren zijn wel zo’n 2520 vierkante meter, dit zou bijna de helft van een voetbalveld bedekken als je het neer zou leggen. 

Borobudur

De kunstwerken van de tempel 

Het genoemde reliëf zijn kunstwerken die te maken hebben met het leven en de leer van Boeddha. Verder zijn er dus ook nog beelden die het terrein bedekken. Dit zijn er dan ook meer dan 500 en ook dit zijn beelden van Boeddha. Een interessant feitje vond ik wel dat de basis van het monument ook nog 160 reliëf sculpturen te zien heeft. Deze zijn verborgen door stenen die later zijn toegevoegd om het gebouw te ondersteunen. De verborgen reliëfs werden wel gefotografeerd toen ze ontdekt werden aan het eind van de 19e eeuw. Concluderend, een tempel met een heel verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *